Study Kit For Govt Job Interviews

ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER EXAM Previous Year's Question Paper 2002 UPSC


Dear Aspirants!
Here is the original question paper for Union Public Service Commission Assistant Provident Fund Commissioners Examination, August 2002.
This Question Paper is sent to us by one our reader. We are giving here as it is for your information. We hope it will be useful for all aspirants. Please note: You may expect some new changes in question paper pattern for 2012 exam. Because since 2002, lot many things changed in UPSC exam pattern. So prepare for this exam considering the possible changes.
Best wishes!
IAS Planner Team, Career Quest.
 

  ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC) Correspondence Course by Career Quest 
As per new pattern.
Get most trusted STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)'Examination (UPSC) is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi. Fees: Rs.5000 
(It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets). 
Admission open. Order now! Call 09811299811 and 09990840999.
Visit http://www.studykit.blogspot.in/p/order-kit.html 

PART A GENERAL ENGLISH

Directions (Qs 1 to 4 ) : In each of these questions, 
you find a sentence, part of which is underlined.   You may 
also find only a group of words which is underlined.   For 
the underlined part, four words/phrases are listed below 
the sentence.  Choose the word/phrase nearest in meaning to 
the underlined part.
1. I rather like the quaint little house at end of the 
street.
 (a) Old
 (b) Quiet
 (c) Unusual
 (d) Haunted
 Ans: ( a )  Old
  
2. If she continues to spend her time in such a 
frivolous manner, she will fail in her examinations. 
 (a) Frightful
 (b) Leisurely
 (c) Non-serious
 (d) Calculated 
 Ans: ( c )  Non-serious
  
3. Sanguine as he is in his attitude to life and its 
problems, he cannot but be noticed wherever he goes.
 (a) Optimistic
 (b) Enthusiastic
 (c) Realistic 
 (d) Dispassionate 
 Ans: ( a )  Optimistic
  
4. One?s remonstration against social ills has to be 
consistent to be fruitful.
 (a) Outrage
 (b) Demonstration
 (c) Protest
 (d) Criticism 
 Ans: ( c )  Protest
  
ANTONYMS
Directions (Qs. 5 to 7) : in this section, each item 
consists of a word or a phrase which is underlined in the 
sentence given.   It is followed by four words or phrases.  
Select the word or phrase which is closet to the opposite 
in meaning of the underlined word or phrase. 
5. The advice rendered to him sounded to be quite 
sagacious.
 (a) Stupid
 (b) Shallow
 (c) Impracticable
 (d) Insincere 
 Ans: ( a )  Stupid
  
6. The Indian cultural fair was held at Rome in a 
grandiose manner.
 (a) Unobtrusive
 (b) Unimposing
 (c) Unimpressive
 (d) Simple
 Ans: ( c )  Unimpressive
  
7. His voice sounded haughty when I spoke to him over 
the telephone. 
 (a) Pleasant
 (b) Humble
 (c) Soft
 (d) Cheerful
 Ans: ( a )  Pleasant
  
COMPREHENSION
Directions (Qs. 8 to 12) : in this section, you have 
one short passage.  Below the passage you will find several 
questions based on the passage.   First, read passage to 
answer these questions based on it. 
PASSAGE
 When you buy a car, examine carefully the important 
features of the model you are considering.   Many a buyer 
of the latest models has got into trouble by buying a car 
too broad or too long for his garage.  Furthermore, a long 
car is much harder to manoeuvre in traffic and much more 
difficult to park.  Another feature is the comfort 
afforded.  Are the seats nice and durably upholstered?  Is 
there enough glass area to give the driver a good view in 
all directions, particularly to the rear?  It should be 
remembered that the heavier and more powerful a car is, the 
more expensive it will be to operate.   High powered motors 
require expensive high-octane petrol.   The greater weight 
means greater tyre wear and enlarged brakes.  The old 
cliché is still true; it is not initial cost but the upkeep 
which matters I!
8. According to this passage, the two factors that the 
buyer of a new car should keep in mind are
 (a) Its price and size
 (b) Its model and upholstery
 (c) Its size and the comfort it offers
 (d) Its upholstery and glass area
 Ans: ( c )  Its size and the comfort it offers
  
9. The size of the car should be in accordance with
 (a) The money one can afford to pay
 (b) The size of the garage the buyer has 
 (c) The width of the road where the buyer lives
 (d) The volume of traffic on the road
 Ans: ( b )  The size of the garage the buyer has
  
10. The writer favours a car with a wide glass area so 
that the driver can
 (a) enjoy the scene outside while driving
 (b) have a good view of the rear
 (c) roll down the glasspanes to get enough 
fresh air
 (d) display his beautiful upholstery with pride 
 Ans: ( b )  have a good view of the rear
  
11. It is very expensive to maintain a large car 
because it
 (a) is heavy 
 (b) requires more space for parking
 (c) needs changing its tyres more frequently 
 (d) needs more durable upholstery 
 Ans: ( c )  needs changing its tyres more 
frequently
  
12. While buying a new car, one should specially 
consider its 
 (a) price
 (b) maintenance cost
 (c) upholstery
 (d) brakes
 Ans: ( b )  maintenance cost
  
Directions (Qs. 13 to 17) : Each of these questions 
carries a phrase/idiom.  Select the correct answer out of 
the four given choices (A), (B), (C) or (D) which conveys 
the closest meaning of the given phrase/idiom.
13. The world is one?s oyster
 (a) One feels that nobody in the world would 
help him/her
 (b) The feeling one gets when he lands in an 
unfamiliar country
 (c) One is able to enjoy all the pleasures and 
opportunities that life has to offer
 (d) When one has an uphill task to perform
 Ans: ( c )  One is able to enjoy all the 
pleasures and opportunities that life has to offer
  
14. To go for the jugular
 (a) To work very hard for the success
 (b) To make a fierce destructive attack on the 
weakest point in an opponent?s argument
 (c) To go in for the costliest thing
 (d) To go in for dishonest means 
 Ans: ( b )  To make a fierce destructive attack 
on the weakest point in an opponent?s argument
  
15. To follow the primrose path
 (a) To follow one?s objectives very steadfastly
 (b) To go on wandering
 (c) To trek to the mountains
 (d) To go in for pursuit of pleasure or an easy 
life
 Ans: ( d )  To go in for pursuit of pleasure or 
an easy life
  
16. A bee in one?s bonnet
 (a) To be very enterprising 
 (b) To be very timid and shy
 (c) To have an impractical idea
 (d) To have a particular idea which occupies 
one?s thoughts continually
 Ans: ( d )  To have a particular idea which 
occupies one?s thoughts continually
  
17. To take a rain-check
 (a) To decline an offer but promise to accept 
in later
 (b) To go through the weather report
 (c) To proceed on sightseeing
 (d) To take to farming as a source of livelihood
 Ans: ( a )  To decline an offer but promise to 
accept in later
  
SPOTTING ERRORS
Directions (Qs. 18 to 22 ) : In this section, in each of 
these questions, a sentence has three underlined parts (a), 
(b), (c) .   Read each sentence to find out whether there 
is an error.  If you find an error in any one of the 
underlined parts (a, b, c), select that part as your 
answer.   If a sentence has no error, then mark your answer 
as (d) which stands for ?No error?.  Errors may belong to 
grammer, usage or idiom. 
18. Choose only (a) / such friends (b) / that you can 
trust. (c) / No error (d)
 Ans: ( c )  
  
19. While he was digging sand, (a) / a large mass fell 
(b) / and buried him completely. (c) / No error (d)
 Ans: ( d )  
  
20. The book is well printed and attractively bound 
(a) / making altogether (b) / an attractive volume. (c) / 
No error (d)
 Ans: ( b )  
  
21. A little younger (a) / to myself we, both were 
(b) / devoted to cricket and boating. (c) / No error (d)
 Ans: ( b )  
  
22. He had no sooner (a) / arrived than (b) / he was 
asked a leave again. (c) / No error (d)
 Ans: ( a )  
  
Directions (Qs. 23 to 25) : In these questions, select 
the most suitable word from the choices (a), (b), (c) and 
(d) given below each sentence to fill in the blanks.
23. The Rajputs always fought ?????? the last man.
 (a) upto
 (b) till
 (c) to
 (d) for 
 Ans: ( c )  to
  
24. I have been surfing internet ?????? the last two 
hours.
 (a) since
 (b) for
 (c) from
 (d) right from
 Ans: ( b )  for
  
25. You should be considerate ?????? your employees and 
I assure you of your success in every walk of life. 
 (a) for
 (b) to
 (c) upon
 (d) on
 Ans: ( b )  to
  
PART B ? GENERAL STUDIES
26. If X is mortal, Y is wise, if Z is not good, a will 
suffer.   Y is not wise, if A suffers.  If B is slave, X is 
immortal.   If A suffers, what follows ?
 (a) X is mortal
 (b) B is a slave
 (c) Z is good
 (d) Y is wise
 Ans: ( b )  B is a slave
  
27. Consider the following statements regarding of 
India :
1. Pressurised heavy water reactors have been set up 
at Kaiga  (Karnataka) and Rawatbhata (Rajasthan).
2. Variable Energy Cyclotron Centre, Kolkata, is one 
of the five Research  Centres under the Department of 
Science and Technology.
3. India has a vast resource of Thorium and the third 
stage of Indian  Nuclear Power Programme envisages 
the use of Thorium for power  generation.
Which of these statements is/are correct?
 (a) 2 only
 (b) 1 and 2
 (c) A and 3
 (d) 1, 2 and 3
 Ans: ( d )  1, 2 and 3
  
28. Consider the following statements : According to 
Census 2001
1. The literacy rate increase for males is more than 
that of the females during last one decade.
2. Amongst the States and Union Territories, Delhi has 
the highest population density while Sikkim has the lowest. 
3. The correct sequence of population in descending 
order of Rajasthan, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and 
Karnataka is : Tamil Nadu ? Madhya Pradesh ? Rajasthan ? 
Karnataka 
which of these statements is/are correct?
 (a) 1 and 2
 (b) 2 and 3
 (c) 1, 2 and 3
 (d) 3 only
 Ans: ( d )  3 only
  
29. ?Sagar Samrat? is the name of
 (a) An island near Port Blair
 (b) A drilling ship in Bombay High
 (c) An island near Maldives
 (d) Name of a 5-star hotel in Goa 
 Ans: ( b )  A drilling ship in Bombay High
  
30. Who among the following was a great protagonist of 
the ?Doctrine of Lapse??
 (a) Lord Dalhousie
 (b) Lord Minto
 (c) Lord Curzon
 (d) Lord Wellesley
 Ans: ( a )  Lord Dalhousie
  
31. Chauri Chaura is known in the history of India?s 
struggle for freedom because
 (a) Gandhiji launched his first Satyagraha in 
India from this place
 (b) Gandhiji withdrew his Satyagraha movement 
when an irate mob set fire to a police station and burnt 
some policemen
 (c) Hundreds of freedom fighters were shot dead 
at this place by the police
 (d) Gandhiji sat on a hunger strike 
 Ans: ( b )  Gandhiji withdrew his Satyagraha 
movement when an irate mob set fire to a police station and 
burnt some policemen
  
32. Who among the following is the Chairman of Planning 
Commission in India ?
 (a) Finance Minister of India
 (b) Prime Minister of India
 (c) President of India
 (d) Home Minister of India 
 Ans: ( b )  Prime Minister of India
  
33. The ?Grand Trunk Road? connects
 (a) Kolkata and Mumbai
 (b) Delhi and Chennai
 (c) Kolkata and Amritsar
 (d) Tirupati and Ludhiana 
 Ans: ( c )  Kolkata and Amritsar
  
34. The Civil Disobedience Movement of 1930 culminated 
in the signing of a pact in 1931 by Gandhiji and
 (a) Lord Irwin
 (b) Lord Linlithgow
 (c) Lord Wavell
 (d) Lord Curzon
 Ans: ( a )  Lord Irwin
  
35. Who among the following wrote the book Algebra of 
Infinite Justice ?
 (a) Anita Desai
 (b) Vikram Seth
 (c) Arundhati Roy
 (d) Rohington Mistry
 Ans: ( c )  Arundhati Roy
  
36. Who among the following became the President of 
India without having been the Vice-president ?
 (a) Shri V. V. Giri
 (b) Shri Venkataraman
 (c) Shri N. Sanjeeva Reddy
 (d) Shri Zakir Hussain
 Ans: ( c )  Shri N. Sanjeeva Reddy
  
37. In a group of 36 persons, a total of 16 take tea 
while 9 take tea but not coffee.  How many persons in this 
group take coffee but not tea?
 (a) 27
 (b) 20
 (c) 25
 (d) 11
 Ans: ( b )  20
  
38. Two pipes ?A? and ?B? can fill a tank in 15 minutes 
and 20 minutes respectively.  Both the pipes are opened 
together but after 4 minutes, pipe ?A? is turned off.  What 
is the total time required to fill the tank ?
 (a) 10 mt 30 sec
 (b) 14 mt 40 sec
 (c) 10 mt 20 sec
 (d) 11 mt 45 sec
 Ans: ( b )  14 mt 40 sec
  
Directions (Qs. 39 & 40) : A cube has six faces, each 
of a different colour.  The red face is opposite to black.  
The green face is between red and black.   The blue face is 
adjacent to white.   The brown face is adjacent to blue.   
The red face is the bottom-most face.
39. The four colours adjacent to green are
 (a) Red, black, blue and white
 (b) Red black, brown and blue
 (c) Red, black, brown and white
 (d) Red, brown, blue and white 
 Ans: ( c )  Red, black, brown and white
  
40. The face opposite to the brown face is
 (a) Red
 (b) White
 (c) Green
 (d) Blue
 Ans: ( b )  White
  
41. Dhanvantari was
 (a) A famous General of Chandragupta Maurya
 (b) A noted physician in the court of 
Chandragupta Vikramaditya
 (c) A famous dramatist who lived during the 
time of Harsha
 (d) A musician in the Court of Ashoka
 Ans: ( b )  A noted physician in the court of 
Chandragupta Vikramaditya
  
42. A factory has three belt conveyors fitted in its 
loading station.  Conveyors ?A? and ?B? operating 
simultaneously lift all the goods in the same time during 
which the goods can be lifted by the conveyor ?C? operating 
alone.  Conveyor ?B? lifts all the goods five hours faster 
than the conveyor ?C?.   The durations of time required to 
lift all the goods, individually by the conveyors ?A?, ?B? 
and ?C? are
 (a) 17, 12, 8 hrs.
 (b) 15, 10, 6 hrs.
 (c) 16, 11, 7 hrs.
 (d) 14, 9, 5 hrs.
 Ans: ( b )  15, 10, 6 hrs.
  
43. ?Raksha Kavach? is
 (a) A new safety equipment designed for the 
soldiers of Indian Army
 (b) An anti-collision device to prevent 
collision between trains designed by the Konkan Railway 
Corporation
 (c) A new design for earthquake resistant 
buildings
 (d) A new device for the Indian airports for 
the safe landing of aircrafts 
 Ans: ( b )  An anti-collision device to prevent 
collision between trains designed by the Konkan Railway 
Corporation
  
44. Consider the following statements in respect of 
Soccer World Cup :
1. Prior to FIFA-2002 Cup, Brazil had won the World 
Cup four times.
2. ?Indomitable Lions? is the nickname for Cameroon 
team.
3. ?Azzurri? is the nickname for the Italian team.
4. Senegal, Slovenia and Ecuador participating in FIFA-
2002 are the only teams participating in the World Cup for 
the first time.
Which of these statements are correct ?
 (a) 1, 2 and 3
 (b) 2 and 3
 (c) 1, 3 and 4
 (d) 1, 2 and 4
 Ans: ( a )  1, 2 and 3
  
45. Which tourist destination from amongst the 
following will be developed as an international destination 
for Tourism according to the Budget 2002-03 ?
 (a) Port Blair
 (b) Hampi
 (c) Pushkar
 (d) Nalanda
 Ans: ( c )  Pushkar
  
46. Which positional value divides the series into 
equal parts ?
 (a) Median
 (b) Second quartile
 (c) 5th Decile
 (d) All of these
 Ans: ( a )  Median
  
47. Consider the following statements :
1. Launching of Fourth Five-year Plan was postponed 
and three Annual Plans had to be resorted to between 1966 
and 1969.
2. Fifth Five-year Plan was terminated a year earlier.
3. Eighth Five-Year Plan commenced in 1992 instead of 
1990.
Which of these statements are correct?
 (a) 2 and 3
 (b) 1 and 2
 (c) 1 and 3
 (d) 1, 2 and 3
 Ans: ( d )  1, 2 and 3
  
48. Shri Rajender Singh won the Ramon Magsaysay Award 
for
 (a) Emergent Leadership
 (b) Community Leadership
 (c) Illiteracy Eradication
 (d) Bio-technology
 Ans: ( b )  Community Leadership
  
49. Which among the following became the first woman 
Prime Minister in the world?
 (a) Indira Gandhi
 (b) Kim Campbell
 (c) Margaret Thatcher
 (d) Sirimavo Bandaranaike
 Ans: ( d )  Sirimavo Bandaranaike

ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC) Correspondence Course by Career Quest 
As per new pattern.
STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)'Examination (UPSC) is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi. Fees: Rs.5000 
(It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets). 
Call 09811299811 and 09990840999. Admission open. Order now!
Visit http://www.studykit.blogspot.in/p/order-kit.html 
50. Consider the following statements : 1. Part ?B? of the Budget speech of the Finance Minister includes description of the initiatives on economic front to be taken up by the Government for the coming year in addition to direct and indirect tax proposals. 2. The receipts on account of the partial disinvestments of Central Government?s holdings in the equity capital of public sector enterprises are revenue receipts. Which of these statements is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Ans: ( c ) Both 1 and 2 51. Carbohydrates are stored in the body as (a) Sugars (b) Starch (c) Glucose (d) Glycogen Ans: ( c ) Glucose 52. Consider the following statements : 1. Intel?s Pentium IV is an operating system used in PCs 2. During booting period of a PC, the operating system is first loaded. 3. Analogue computers are useful only in scientific field while digital computers have application in scientific as well as in business, administrative functions. 4. Micro-computer is another name for micro-processor. Which of these statements are correct ? (a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2 and 3 (c) 1 and 4 (d) 1, 2 and 4 Ans: ( b ) 2 and 3 53. Bacteria and viruses cause (a) Allergies (b) Non-communicable diseases (c) Degenerative diseases (d) Infectious diseases Ans: ( d ) Infectious diseases 54. Substances which are obtained from micro-organisms but used to destroy micro-organisms are (a) Antigens (b) Antibiotics (c) Antibodies (d) Antiseptics Ans: ( b ) Antibiotics 55. Consider the following statements concerning United Arab Emirates : 1. Oman is one of the seven Emirates which form the United Arab Emirates. 2. Dubai is the capital of United Arab Emirates. 3. Fishing and tourism are the key industries of United Arab Emirates. Which of these statements is/are correct ? (a) 1 and 2 (b) 3 only (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3 Ans: ( c ) 2 and 3 56. The Comptroller and Auditor-General of India is appointed by the (a) Prime Minster (b) President (c) Finance Minster (d) Home Minister Ans: ( b ) President 57. The foreign traveler who visited India during Vijayanagar period was (a) Megasthenes (b) Yuan Chwang (c) Fa-hien (d) Nicolo Conti Ans: ( d ) Nicolo Conti Directions (Qs. 58 to 65 ) : These questions consist of two statements, one labeled the ?Assertion (A)? and the other labeled the ?Reason (R)?. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion (A) and the Reason (R) are individually true and if so, whether the Reason (R) is a correct explanation of the Assertion (A). Select your answers to these items using the Codes given below : (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R are true but R is Not the correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true 58. Assertion (A) : Amongst the three strategies : overall cost leadership, differentiation and market segmentation; a company with differentiation strategy has less competition from both its direct competitors and from potential substitutes. Reason (R) : Its consumers have greater brand loyalty, and, therefore, less price sensitivity. Ans: ( a ) 59. Assertion (A) : In the organizational structure of the modern companies, the trend is towards wider span of control. Reason (R) : narrow span of control discourages autonomy. Ans: ( a ) 60. Assertion (A) : Unity of command cannot always be strictly applied in practice. Reason (R) : Workers should report to different supervisors for different aspects or tasks ? technical, financial, administrative, etc. Ans: ( a ) 61. Assertion (A) : Point of order is raised to criticize a policy of the government. Reason (R) : It is an important tool of legislative control. Ans: ( a ) 62. Assertion (A) : A bus and a car (with lower weight than that of the bus) moving at the same velocity, are brought to rest on a level road by applying brakes which exert same retarding force. The car will travel lesser distance before coming to rest. Reason (R) : The kinetic energy to be destroyed is equal to the work done by the retarding force. Ans: ( a ) 63. Assertion (A) : A train has come out of the platform and is accelerating if a person sitting in the train and facing engine, throws up a coin, it will fall ahead of him. Reason (R) : A force acts on the coin whose magnitude is equal to the product of the mass of the coin and acceleration of the train. Ans: ( d ) 64. Assertion (A) : Enterprise Resource Planning (ERP) is useful in a manufacturing company. It does not find application in service industry. Reason (R) : Enterprise Resource Planning (ERP) enables a high level of interaction and coordination along the supply chain. Ans: ( a ) 65. Assertion (A) : Macro-economics deals with the study of aggregates and averages. Reason (R) : Central problem of macro economics is the determination of income and employment. Ans: ( d ) 66. Which leader is called the ?father? of India?s social reform movement? (a) Mahatma Gandhi (b) Raja Rammohan Roy (c) G. K. Gokhale (d) Lokmanya Tilak Ans: ( b ) Raja Rammohan Roy 67. Which of the following statements is not correct ? (a) The 42nd Amendment extended the term of Lik Sabha and State Legislative Assemblies from 5 years to 6 years. (b) The president can dissolve the Lok Sabha on the advice of the Prime Minister. (c) Money Bills cannot be introduced in the Rajya Sabha. (d) One third members of the Rajya Sabha retire on the expiry of every third year. Ans: ( a ) The 42nd Amendment extended the term of Lik Sabha and State Legislative Assemblies from 5 years to 6 years. 68. Nalanda University flourished during the reign of which of the following rules? (a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka (c) Kanishka (d) Harsha Ans: ( d ) Harsha 69. Recently, Cannes Film Festival was held in (a) Switzerland (b) France (c) Italy (d) England Ans: ( b ) France 70. The device to convert alternating current into direct current is (a) Transformer (b) Rectifier (c) Alternator (d) Condenser Ans: ( b ) Rectifier 71. Shri Kiran Karnik is the (a) President of NASSCOM (b) Chairman of the Board of Control for Cricket in India (c) Chairman of Maharashtra State Public Service Commission (d) Managing Director of Engineers India Ltd. Ans: ( a ) President of NASSCOM 72. Knesset is the name of the Parliament of (a) Norway (b) Sweden (c) Israel (d) Spain Ans: ( c ) Israel 73. Combustion of a candle is a (a) Photochemical reaction (b) Exothermic reaction (c) Physical change (d) Endothermic reaction Ans: ( b ) Exothermic reaction 74. Which of the following is a chemical compound ? (a) Air (b) Oxygen (c) Ammonia (d) Mercury Ans: ( c ) Ammonia 75. Consider the following statements : 1. Bermuda situated in Western Atlantic Ocean is a United Kingdom Overseas Territory. 2. 38th Parallel divided boundary between North and South Vietnam before unification. 3. Bahamas situated near Florida is one of the states of USA. Which of these statements is/are correct? (a) 1 only (b) 2 and 3 (c) 1 and 3 (d) 1 and 2 Ans: ( a ) 1 only 76. Consider the following statements : 1. Falkland Islands are situated in Pacific Ocean. 2. Red Sea separates Sudan from Egypt. 3. England, Norway, Denmark surround North Sea. Which of these statements is/are correct? (a) 2 only (b) 1and 3 (c) 2 and 3 (d) 3 only Ans: ( d ) 3 only 77. Which is the correct sequence of the given American cities from West to East? (a) Salt Lake City ? Pittsburg-San Francisco- Boston (b) San Francisco-Salt Lake City-Pittsburg- Boston (c) Salt Lake City-San Francisco-Boston- Pittsburg (d) San Francisco-Pittsburg-Salt Lake City- Boston Ans: ( b ) San Francisco-Salt Lake City- Pittsburg-Boston 78. Consider the following statements : 1. The demand for commodities having a large number of close substitutes is less elastic than the commodities having a smaller number of substitutes. 2. Luxury items have a highly elastic demand. 3. The commodities whose consumption cannot easily be postponed have less elastic demand. Which of these statements is/are correct? (a) 1 only (b) 2 and 3 (c) 1 and 2 (d) 1, 2 and 3 Ans: ( b ) 2 and 3 79. A town ?P? is located in a particular district. The town ?A? is west of ?P?. Town ?T? is east of ?P?. Town ?K? is east of ?B? but west of ?T? and ?A?. They are all in the same district. Which town is the farthest west? (a) P (b) K (c) B (d) A Ans: ( c ) B 80. Recently, Government disinvested stake in VSNL, IBP and IPCL to (a) Bharti Telesonic, Reliance and GAIL, respectively (b) Tata Group of Industries, Indian Oil Corporation and Reliance, respectively (c) Bharti Telesonic, Royal Dutch Shell and Pfizer, respectively (d) Motorola, Kuwait petroleum and Ranbaxy, respectively Ans: ( b ) Tata Group of Industries, Indian Oil Corporation and Reliance, respectively

ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC) Correspondence Course by Career Quest 
As per new pattern.
STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)'Examination (UPSC) is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi. Fees: Rs.5000 
(It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets). 
Call 09811299811 and 09990840999. Admission open. Order now!
Visit http://www.studykit.blogspot.in/p/order-kit.html 
81. Stockholm Syndrome is a mental condition experienced by (a) The young persons who take up jobs in the industry after passing out from the Management Schools (b) Persons who migrate from rural areas to urban cities, during the earlier stages of their stay (c) Drug-addicts in the rehabilitation centers (d) Hostages and kidnap victims in which positive feelings develop towards their captors Ans: ( d ) Hostages and kidnap victims in which positive feelings develop towards their captors 82. Latitude of a place is indicative of its (a) Time (b) Altitude (c) Amount of rainfall (d) Temperature Ans: ( b ) Altitude 83. What is the maximum number of pieces 1 cm in diameter and 20cm long that can be cut out of a cylindrical wooden block 20cm in length and 3cm in diameter ? (a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7 Ans: ( b ) 5 84. A group of boys decided to buy a few cassettes whose price was between Rs. 200 and Rs. 250. But at the time of purchase, two of the boys declined to contribute as a result of which the remaining boys had to pay Re. 1 more than they had originally planned. What was the price of the cassettes if the boys contributed equally and in whole number of rupees? (a) Rs. 220 (b) Rs. 210 (c) Rs. 230 (d) Rs. 240 Ans: ( a ) Rs. 220 85. Consider the following statements : 1. Alluvial soil is rich in chemical properties and is capable of yielding Rabi and Kharif crops. 2. Black soil is suitable for cotton, groundnut. 3. Rabi crops are reaped in outumn after sowing in the June. Which of these statements are correct? (a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1 and 3 Ans: ( b ) 1 and 2 Directions (Qs. 86 to 90) : Sumeet, Philips Wasim, Bishan and Chetan are five players of the College Cricket team and their home towns are Surat, Pune, Warangal, Bangalore and Chandigarh but not in that order. The five specialist slots of spinner, pace bowler, wicket-keeper, batsman and the captain are held by them, again not in the order of their names stated above. (i) Their names, home towns and the specialiteis do not start with the same letter. (ii) Neither Philps nor Wasim is the captain and they do not belong to either Surat or Bangalore. (iii) Sumeet is neither a wicket-keeper nor a batsman. (iv) Pune is not Bishan?s home town. (v) The player who hails from Bangalore is a wicket- keeper. (vi) The captian?s home town is Pune while the batsman does not hail from Warangal. 86. The spinner?s home town is (a) Pune (b) Warangal (c) Bangalore (d) Chandigarh Ans: ( b ) Warangal 87. Chandigarh is home town of (a) Philips (b) Wasim (c) Bishan (d) Sumeet Ans: ( b ) Wasim 88. Who is the pace bowler? (a) Bishan (b) Sumeet (c) Wasim (d) Chetan Ans: ( a ) Bishan 89. Who is the spinner? (a) Wasim (b) Bishan (c) Chetan (d) Philips Ans: ( d ) Philips 90. Chetan?s home town is (a) Bangalore (b) Warangal (c) Surat (d) Pune Ans: ( a ) Bangalore 91. A and B stand in a circular ring with 10 other persons. If the arrangement of 12 persons is randomly done, the change that there are exactly 3 persons between A and B is (a) 3/10 (b) 2/11 (c) 2/13 (d) 3/11 Ans: ( a ) 3/10 92. Consider the following statements : While it is 6.30 AM (Sunday) in London, it is around 1. 2.30 AM (Sunday) in Honolulu (Hawaii) 2. 8.30 PM (Saturday) in Honolulu (Hawaii) 3. 3.30 PM (Sunday) in Tokyo 4. 1.30 AM (Sunday) in Tokyo which of these statements is/are correct? (a) 4 only (b) 2 and 3 (c) 1 and 4 (d) 2 and 4 Ans: ( b ) 2 and 3 93. Consider the following statements : 1. Prime Meridian passes through Greenwich and is at 00 Longitude. 2. International Date Line on the map appears as a straight line along 1800 Longitude. 3. While crossing International Date Line from east to west, one gains a day. 4. Tropic of Cancer lies at23½0 Latitude S. Which of these statements are correct ? (a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1 and 2 (c) 1 and 3 (d) 2 and 3 Ans: ( b ) 1 and 2 94. 15 men can complete a work in 280 days. They started the work and after every 10 days, 15 additional men were employed. In how many days the work was completed? (a) 70 days (b) 60 days (c) 55 days (d) 50 days Ans: ( a ) 70 days 95. Bag ?A? contains 5 white and 2 black balls. Bag ?B? contains 2 white and 3 black balls. If any one bag is chosen and a ball is taken out of it at random, what is the probability that the ball is black? (a) 31/70 (b) 1/2 (c) 5/12 (d) 3/5 Ans: ( a ) 31/70 96. Three containers have their volumes in the ratio 3 : 4 : 5. They are full of mixtures of milk and water. The mixtures contain milk and water in the ratio of 4 : 1, 3 : 1 and 5 : 2 respectively. The contents of all these three containers are poured into a fourth container. The ratio of milk and water in the fourth container is (a) 5 : 2 (b) 157 : 53 (c) 151 : 48 (d) 4 : 1 Ans: ( b ) 157 : 53 97. Two dice are thrown simultaneously. The probability that the product of the two numbers on the two dice is an even number is (a) 1/2 (b) 3/4 (c) 5/16 (d) 3/8 Ans: ( b ) 3/4 98. Consider the following statements : 1. For the three All-India Services, there are 24 State Cadres including three joint cadres. 2. Union Public Service Commission is the cadre controlling authority for Indian Administrative Service. 3. Staff Selection Commission is entrusted with the task of making recruitment to all the Group ?B? and Group ?C? posts under the Government. Which of these statements is/are correct? (a) 1 only (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3 Ans: ( none ) 1 and 3 are correct 99. Crop yield Formulation Unit which has developed statistical models to forecast crop yield works under the control of (a) Ministry of Water Resources (b) Department of Agriculture and Co-operation (c) India Meteorological Department (d) Department of Food and Public Distribution Ans: ( c ) India Meteorological Department 100. East Timor, the latest independent nation in the world, was ruled by (a) Indonesia (b) Australia (c) Malaysia (d) Philippines Ans: ( a ) Indonesia

ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC) Correspondence Course by Career Quest 
As per new pattern.
STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)'Examination (UPSC) is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi. Fees: Rs.5000 
(It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets). 
Call 09811299811 and 09990840999. Admission open. Order now!
Visit http://www.studykit.blogspot.in/p/order-kit.html 
101. Which one of the following pairs is not correctly matched ? (a) National Aluminium Company Ltd. : Bhubaneswar (b) Indian Bureau of Mines : Dhanbad (c) National Film Archives of India : Pune (d) National Archives of India : New Delhi Ans: ( a ) National Aluminium Company Ltd. : Bhubaneswar 102. The flowers in a basket become double every minute and the basket gets full in one hour. In how much time, the basket was 1/32 full ? (a) 12 minutes (b) 32 minutes (c) 45 minutes (d) 55 minutes Ans: ( d ) 55 minutes

  ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC) Correspondence Course by Career Quest 
As per new pattern.
STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)'Examination (UPSC) is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi. Fees: Rs.5000 
(It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets). 
Call 09811299811 and 09990840999. Admission open. Order now!
Visit http://www.studykit.blogspot.in/p/order-kit.html 

No comments:

Recent Posts

Join IAS Planner

Popular Posts